kerti volier építés:

 

Na de mi kell hozzá? Ez függ attól, hogy miből akarjuk csinálni, milyen madárnak szánjuk. Az én volierem váza fából van, ezt azért mertem bevállalni, mert nimfáimat ismerem, és tudom, hogy ők nem rágják meg azt akkora mértékben. Emellett a megmunkálhatósága sokkal könnyebb volt és olcsóbb is! 

A volierekhez általánosságban kell: 
- megfelelő mennyiségű vastagabb faléc, ill. aluminiumléc, az aljára vagy fadeszkákat (vékonyabbat) vagy fémlemezt, rengeteg sarokvas, megfelelő thumbnail.jpgcsavarok, egy jó fűrész, kalapács, csavarhúzó és egy jó fantázia!

Ajánlatos előtte kiszámolni, hogy miből mennyi kell, elképzeléseink szerint mekkora legyen és eldönteni, hogy hol legyen a helye! Jó egy elképzelés is, hogy hogyan képzeljük el, amit esetleg papírra is vethetünk! Én személy szerint nem csináltam tervrajzot, minden benn volt a fejemben!  

Számomra nagyon fontos volt, hogy a volier stabil legyen! Emiatt is minden oldal vázát külön csináltam meg, amikre aztán rárakatam a ponthegesztett dróthálót kampós szögekkel, majd több sarokvassal összeillesztettem az oldalakat, és a tetejét szintén sarokvassal az oldalakhoz rögzítettem! Az oldalak elkészítésénél használtam támléceket is, melyek stabilizálták az oldalakat. Ezekre pluszban még rá lehet erősíteni a dróthálót! Az ajtó nálam a talpazattól a tetejéig tart, így könnyebben tudok benyúlni, a hatalmas ágakat kicserélni, takarítani, valamint ami a legfontosabb, a madarak könnyen tudnak ki, ill. berepülni! Az aljára kettő farostlemezt használtam, amiknek a szélére méretreszabott léceket szegeltem, így egyfajta fiókként funkcionálnak, és takarításkor könnyen ki lehet húzni!

Fémvázú voliert is hasonlóképp lehet készíteni, ott a dróthálót viszont sínekkel lehet a vázhoz illeszteni! A csavarokat lássuk el anyákkal, mert úgy könnyebben megmaradnak, valamint a madaraknak kevésbé veszélyes! 

Dróthálónak viszont kisebb/gyengébb csőrű fajok számára ponthegesztettet használjunk, sokkal esztétikusabb, valamint a madaraknak sokkal biztonságosabb! A drótháló ne legyen csibeháló, valamint a drót legyen erős fémből, ne legyen festett, ill. műanyagbevonatú, ezenkívül négyszögalakú, és ne sokszögalakú! 

 

 

 

pict0028--600-x-450-.jpg

 

 

papagajaim--82-.jpg

 

 

 

gg.jpg