Emésztőszervi betegségek

 

Az emésztőszervi megbetegedések közül leggyakrabban a bélhurut fordul elő; ez étrendi hiba következménye. Oka lehet megfázás, túl nedves vagy túl sok zöldeledel, romlott lágyeleség fogyasztása. Bágyadtan, borzolt tollazattal, szárnya alá dugott fejjel, mozdulatlanul ül a madár, ürüléke híg, züldes vagy tejes, mésszerű. Gyors lesoványodás kíséretében heveny aéakjában néhány nap múlva elhullás következik be.

Gyógyítása Pásztor Lajos szerint: magevőknek székfogóként mák és nyákos ívóvíz adandó (2-3 evőkanál lenmagfőzet vagy zabnyálka naponként). Lágyevőknek főtt lisztkukac és könnyen emészthető táplálék faszénporral és mákkal összekeverve. Kevesebb zöldeleség. Ügyelni kell a kalicka tisztán tartására és vigyáznunk, hogy a madár végbáltájékán a tollak ne ragadjanak össze.

Béhurut ellen jólbevált minden oxytetracyclin tartalmú szer, melyet az állatorvos írhat fel szükség esetén. Az emésztőcsatornában keletkező vagy oda kerülő mérgek, toxinok és egyéb káros anyagok adszorbeálására alkalmas szer az aktív szén, mely különböző gyógyszerek formájában szerezhető be. Alkalmazása: Több napon át az eleségéhez keverve, vagy vízzel közvetlenül a madár csőrébe cseppentve. A székrekedést könnyű felismerni, mert a beteg madár hátrafelé irányuló erőlködő mozgást végez. Rendszerint nehezen emészthető táplálék okozza. Néhány csepp csukamájolaj a táplálékban, vagy 1:200 arányban higított keserűsó rendszerint gyors javulást hoz. Bőségesen etessünk zöldeledelt. Ügyelni kell arra, hogy a végbél körüli tollazat ne ragadjon össze, tiszta legyen. Fokozott tisztaság, és gyakori homokcsere ajánlatos. Forrás: https://papagajok.lapunk.hu