Szalmonella, kólifertőzés, baromfipestis

 

Szalmonella

szerzett betegség

 

A szalmonellafertőzés akkor lép fel az embernél vagy az állatoknál, ha a belekből kórokozók vállnak ki, melyek fertőzött ételeken, a kalitkán vagy edényeken keresztül továbbterjednek. A szalmonella későn megkezdett kezelés esetén gyakran halálos kimenetelű.

 

Kólifertőzés

Szintén gyakori betegség. Itt az Escheria coli nevű baktériumok törzsei a kórokozók. Különösen a fiatal állatok és a fizikailag gyenge papagájok hajlamosak megkapni a fertőzést. Jellemző kórképet eddig sajnos nem sikerült felállítani. A kezelés nehézkes, hiszen a kórokozó - törzsek nagy része időközben olyan ellenállóvá fejlődött, hogy már csak az ellenállást célzottan lekűzdő antibiotikumokkal léphetünk fel ellenük.

 

Baromfipestis

A már említett betegségekhez hasonlóan a bromfipestis is igencsak fertőző betegség, amelyet a fertőzött állatok terjesztenek. A baromfipestis elsősorban a gazdaságokban tartott szárnyasoknál lép fel, azonban az ember és egyéb eszközök közvetítésével a papagájokhoz is eljuthat. A baromfipestis lefolyása rendkívül gyors, legfeljebb tíz napig tart, és minden esetben halálos kimenetelű. Gyógyíthatatlan betegség.

forrás:https://papagajok.lapunk.hu