Vitaminhiány

 

A madárszervezet fehérjét, zsírt szénhidrátot igényel, csakúgy mint az emberi szervezet. A fehérjehiány nagyfokú gyengeségben nyilvánul meg, később a madár elpusztul. Zsír- és szénhidráthiány madaraknál nem szokott előfordulni, mivel ezeket az anyagokat a madár normál tápláléka kellő mennyiségben tartalmazza. Fehérjét a madár számára lágyeleség, vagy élő eleség formájában adhatunk.
A madaraink számára a vitaminok beviteléről nekünk kell gondoskodnunk. Itt a túladagolás legalább annyira veszélyes lehet, mint a hiány. A Zsírban oldódó vitaminok ( A, D, E, K) ugyanis felhalmozódhatnak. A vízben oldódó vitaminokból (C, B) a felesleg kiürül. Vannak vitaminok, melyek elővitamin formájában megtalálhatók a táplálékban, ezekből a szervezet termeli a vitamint. Más vitaminok a táplálékban eleve felszívódásra alkalmasan megtalálhatók, ezeket külön adagolni felesleges. A természetes táplálékok közül pl. a csírázó magvakban sok B- és E-vitamin van.

A-vitamin Hámvédő vitamin. A természetben csak állati termékekben, pl. tojássárgájában, tejben fordul elő. Elővitaminja pl. a sárgarépában megtalálható. Szükséges a növekedéshez, minden hám normális működéséhez, a szem működéséhez. Hiánya légző- emésztő- és kiválasztórendszerbeli rendellenességekhez vezet, a betegségekkel szemben a madár kevésbé lesz ellenálló. Túladagolása esetén gyorsult csontképződés, növekedési zavar, lesoványodás léphet fel. 

B-vitaminok. Szintetizálásukra a bélbaktériumok képesek. Hiányuk esetén testsúlycsökkenés, vérszegénység, növekedési zavar, gyenge tollazat jelentkezhet. Megtalálható tojássárgájában, zöldeledelekben, csíráztatott magvakban, narancsban, sárgarépában.

C-vitamin . Hiánya bágyadtságot, fáradékonyságot, a betegségekkel szembeni ellenálló képesség csökkenését okozza. Megtalálható minden zöld növényi részben, valamint a gyümölcsökben. Ennek hiánya madaraknál ritkán szokott kialakulni, mivel a majmokon, tengerimalacon és az emberen kívül minden más állati szervezet képes előállítani ezt a vitamint.

D-vitamin. Két formája létezik, a növényi eredetű D2- és az állati eredetű D3-vitamin. Mind a kettő előállításához ultraibolya sugárzásra (napfény) van szükség. Elegendő zöldeleség bevitelével napfény mellett hiánya elkerülhető. Ha nem tudunk természetes napfényről gondoskodni, akkor használhatunk kvarclámpát. Ezt azonban soha ne a madárra, hanem pl. a falra, vagy a mennyezetre irányítsuk és a besugárzás ne tartson tovább 10 percnél. Hiánya puha héjú tojásban, visszamaradt növekedésben, tollfejlődési rendellenességben, végtaggyengeségben mutatkozhat. Elővitaminjai megtalálhatók növényi olajokban, élesztőben, gyökerekben, tejben, tojássárgájában, hallisztben. Legnagyobb mennyiségben a csukamájolajban és az élesztőben fordul elő.

E-vitamin. Az idegrendszer, az izomzat és az ivarszervek normális működéséhez szükséges. Megtalálható gabona magvak csírájában, marhamájban, húsban, tojássárgájában, salátában.

K-vitamin. A véralvadást segíti elő a bélbaktériumok termelik. Megtalálható: Zöldeleségben, csírákban