Légzőszervi betegségek

 

 

A légzőszervi megbetegedések közül 50 éves praxisom folyamán tuberkolózissal csupán négy esetben találkoztam, mivel papagájokat nemigen tartottam. Ezeken gyakrabban jelentkezik ez a betegség, melyet az embertől szoktak megkapni.Más madaraknál elég ritka megbetegedés, amely főleg a kedvezőtlen tartási viszonyok következtében jelentkezik. A madár fokozott étvágymellett lesoványodik, hasmenése van, gyakran gubbaszt, és a vég hamarosan bekövetkezik, néha- hónapokig is elhúzodhat.

A betegság antibiotikumokkat is csak kivételes esetekben gyógyítható meg.

Főleg kanárimadaraknál, de más elkényeztetett énekeseknél elég gyakori, az orr, a gége és a légcső hurutja. Oka elsősorban a megfázás. Léghuzatos helyiség, gőzzel telített konya levegőjének belehelése, sőt fonalférgek megtelepedése is előidézhet hasonló tüneteket. Szembetűnő tünetek: a madár csőrével tátog, gyakran tüsszent, miközben a beteg madár a fejét rázza, csőrét a lábához, vagy a kalicka falához, esetleg az ülőrúdhoz dörzsöli. Rendszerint mindkét orrnyílásból sárgásszürke, nyálkás váladék ürül, mely kezdetben egészen tiszta, híg, vizszerű, később nyúlósabb, üvegszerű, zavaros, majd besűrüsödve az orrnyílásokon varak formájában megtapad, és azokat teljesen elzárja. A légzés nehezített, többnyire a nyitott csőrön át történik. A kezelés: elsősorban a beteg madár huzatmentes, száraz, meleg helyen való elhelyezéséból áll. Sósvizes beleheltetés is hasznos lehet. A kalitka mellé gőzölő, forró vizet teszünk, és azt a kalitkával együtt nagy kendővel beborítjuk. Egy liter vízhez egy kávéskanálnyi konyhasó adandó.

A fonalférges fertőzés kezeléséhez állatorvoshoz kell fordulnunk. Készen kapható gyógyszerek: Chlorocid-por.

Száles spektrumú antibiotikum. Többek között alkalmas idült, légzőszervi megbetegedések gyógyítására, továbbá a fertőző megbetegedések (tüdő-mellhártya gyulladás, torokgyulladás) gyógyítására. Adagolás: 20-50mg testsúlykilogrammonként, szájon át.