felismerésük:

 

A legfontosabb a megelőzés!!!

A papagájok általában, de legalábbis a fajok nagy része erős és ellenálló, így optimális elhelyezés esetén sok éven át nyújtanak örömet gondozójuknak. A papagájok átlagéletkora rendkívül magas. Hallottam egy kékhomlokú amazonpapagájról, amely évekig élt egy misszionáriussal Brazíliában, aki 1885-ben visszahozta magábal európába. A madár 1981-ben pusztult el, tehát több mint százéves korában! Az amazonpapagájok neméhez tartozó fajok mellett főleg a különböző fehér- és feketecsőrű kakaduk élnek rendkívül hosszú ideig. Tudunk olyan kakadukról, melyek 120 évnél is idősebbek.

Hogy kedvencünknek hosszú életet bitosítsunk, folyamatosan figyelnünk kell a papagájt, hogy az esetleges betegségeket már a kezdeti stádiumban felismerjük. Különösen nehéz a betegség okozóját azonosítani, hiszen majdnem mindegyik betegségnek ugyanolyan a lefolyása. Így például csalhatatlan tünetnek számít, ha a papagáj felborzolt tollal ül, vagy ha egyfolytában alszik. A kezdődő betegség további jelei az orr- vagy szemfolyás, illetve a hasmenés.

Alapvetően minden papagájtartónak kötelessége lenne a betegség első tüneteinek megjelenésekor állatorvoshoz fordulni, hogy a madarat szakértő is megvizsgálhassa. Akkor a legnagyobb az esély a gyógyulásra, ha a lehető leghamarabb megkezdjük a kezelést. Forrás:https://papagajok.lapunk.hu